Marie Curie’nin bu sözünü yeni yeni idrak ediyorum ve Z kuşağının hızla ilerleyen teknolojiye maruz kalan bir bireyi olarak korktuğumuz tüm şeylerin her geçen gün daha anlaşılabilir olmasını ümit ediyorum.
2019 Aralık ayının sonunda Çin’de ilk vaka tespit edildiğinde, Corona virüsünün herkes gibi ben de dünyaya yayılımını, virülansını, etki ettiği edeceği kişi sayısını, ölüm oranlarını Dünya ülkelerinin moleküler düzeyden klinik düzeye kadar bir çok konuda birbirleriyle yarışmalarını ve kendim de bir sağlıkçı olarak merakla, ilgiliyle ve ‘acaba’ sorularıyla izledim. Olabildiğince ütopik bir hisle tüm bilim insanlarının yararlı şeyler keşfetmek için benimle aynı misyonda olduklarını ve çalışacaklarını farz ederek…
21.yy da artık yeni trendler herkesin gözleri önünde sergileniyor. Birçok dünya devi şirket ekonomiye yön veriyor. Son on yıl ise, çok sayıda dijital aracın geliştirilmesine olanak sağladı. Hızla gelişen bir teknolojiye doğduk ve bu teknoloji sayesinde artık ortalama yaşam süremiz uzadı, kalitesi de bir hayli artmış durumda. Bilim insanlarının gelişen teknolojiyle Covid-19 ‘a hızlı ve etkili bir çözüm bulma yarışları bunun bir etkisi, şimdi birlikte bu yarışta nelerin daha çok ön planda olduğuna bir göz atalım.
2020 yılı, klinik problemler ve hastalıklarla başa çıkmak için uygulanabilecek çeşitli teknolojilerin geliştirilmesi tıpta ve bilimde heyecan verici bir on yılın başlangıcı olmalı. Çoğumuzun evlerine kapanıp tüm işlerini sanal mecralardan halletmesi, okullarımızın uzaktan çevrimiçi eğitimlere dönüşmesi dijital teknolojilerin hayatımıza hızlı nüfuzuyla ilişkilidir. Bu dijital teknolojiler , yeni nesil telekomünikasyon ağları (ör. 5G) ile nesnelerin interneti (IoT); büyük veri analizi; derin öğrenme kullanan yapay zeka (AI) oldukça birbirleri ile ilişkilidirler: IoT’nin ,(cihazlar ve aletler) hastanelerde ve kliniklerde yaygınlaşması, birbirine bağlı bir dijital ekosistemin kurulmasını kolaylaştırır, Yapay Zeka tarafından kullanılabilecek bu birbirine bağlılık , sağlık eğilimlerini anlamak için derin öğrenme sistemleri ile risk ilişkilerini modellemek ve sonuçları tahmin etmek için kullanılabilecektir.
COVID-19 veya beklenen olası pandemiler için bu yeni dijital teknolojileri nasıl kullanabilir, geliştirebiliriz? Öncelikle çeşitli hastalıkların tespiti ve bölgesel tanıları konusunda çeşitli verilerin işlenmesi, sonrasında bu verilerin uzun dönem birikimi ile küresel bir salgınla baş başa kaldığımızda bizlere yön verebilecek bir Datanın var olması açısından bu süreç bizler için bir sınav gibi gözükmekte.
Çok güzel olmuş Büşracım başarılar..
Teşekkür ederim 🙂
Çok güzel ve anlaşılır bir araştırma olmuş.Bu sürecin yorumlanmasında ve gelecek teknolojinin ne olması gerektiğine dikkat çeken bir çalışma olmuş.Tebrik ederim. Başarılar dilerim .
Sağol Tuğba’cım 🙂
Yaşadığımız şu günlerde böylesi güzel bir tespite ihtiyacımız vardı. Bu tür çalışmalarının devamını senden her zaman bekliyorum.Aklı da kendisi gibi güzel kızım.
Her zaman daha çok çalışacağıma söz veriyorum. Teşekkür ederim babacım:)
İçinde bulunduğumuz yüzyıl okumak ve araştırma yapmak için o kadar olanaklar sunuyorki bizler yapmamız gereken vaktimizi birazcık yararlı şeylere ayırıp araştırmak . İçinde bulunduğumuz bu durumdan korkmak yerine nasıl daha etkili olabiliriz bu virüse karşı onu araştırmak ve uygulamak sadace..vermiş olduğun veriler ve bilgiler bizlere bir yol sunuyor , o yolda yürümek bizlere kalıyor ..
Kesinlikle, umarım yararlı olmuştur.
Çok güzel olmuş canıııııımmmm başarılaarr
Teşekkür ederim Kübra 🙂
Canım kızım verdiğin bilgiler çok faydalı olmuş , Rabbim daim etsin.
Teşekkür ederim 🙂
Günümüz sorunları farklı bir bakış açısıyla gayet güzel bir şekilde ele alınmış. Tebrikler
Teşekkürler, faydalı olduysa ne mutlu (:
Çok güzel yazmışsın tebrik eder başarılarının devamını dilerim
Teşekkürler 🙂
Çok güze bir yazı olmuş tebrik ederim
Teşekkür ederim 🙂