108. Gelecek Buluşmaları

108. Gelecek Buluşması’nda, dijital devrimin etkilerini, blockchaini, robotik otomasyon süreçlerini ve yapay zekânın yükselen önemini ele alarak yeni fikirler üretmek ve bunları paylaşmak için düzenlenmiştir.

 

Buluşmada sorulmak üzere hazırlanan sorular, katılımcıların fikirlerini açıklamalarına ve tartışmalarına olanak tanımak amacıyla belirlenmiştir. Farklı alanlara hitap eden sorular, katılımcıların konular hakkındaki görüşlerini ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlamıştır. Ayrıca, katılımcılar arasında farklı fikirlerin ortaya çıkması ve çeşitli bakış açılarının ele alınması için şıklar üzerinden konuşmalar gerçekleştirilmiştir.

davetliler

Muhammed İkbal ALP

İstanbul Medipol Üniversitesi Sabita Müdür Yardımcısı, Geleceğin Bilimi Kurucusudur.

Mustafa GÜNDÜZ

Nurullah Mahmut DÜNDAR,

İstanbul Üniversitesinde İslam İktisadı ve Finansı alanında akademik çalışmalarını yürütmektedir. Gelişen dijital ödeme araçları, Kripto Para piyasası ve bankacılık sistemleri üzerine de araştırmalar gerçekleştirmektedir.

Serkan KARAMAN

Enes Aydın

Sultan Gül

Microhobist Kurucu Ortak Moleküler Biyolog

Serpil Aydın

İstanbul Medipol Üniversitesi şirketinde Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı

Nihal Fırat Özdemir

Katılımcılar
  • Feyzanur Karatay
  • Beyzanur Eren
  • Zehra İlhan
  • Kasım Kalaycı
  • Muharrem Sungur
  • İhsan Kürt
  • Meryem Sever
  • Süheyla Barış
  • Sevdenur Uçar
  • Muhammed Can
  • Talha Barış
  • Muhammed Bauş
Buluşma sonunda ortaya çıkan proje fikirleri ve öneriler

1.  Yapay zekanın gelişimiyle birlikte mahremiyet ve gizlilik konularında yaşanabilmesi öngörülen sorunları çözebilmek için farklı eğitimler verilebilir:

– Yapay zekâ okuryazarlığının yapılmaması büyük bir problem. Yapay zekâ okuryazarlığı üzerine herkese eğitim verilmeli. Bu alanda farklı projeler gerçekleştirilebilir. Gerçek ve yapay zekâ ayırt edilmeli.

– Dezenformasyon atölyesi açılmalı.Dezenformasyon atölyesi açılmalı. Dezenformasyonun önüne geçilebilmesi için eğitim vermek başta olmak üzere farklı çalışmalar gerçekleştirilmeli.

 

2. Yapay Zekâ alanında politika değişikliği ve alternatif sosyal güvenlik sistemleri konularının ele alınabileceği bir Ideathon düzenlenebilir.

 

3. Fabrikalarda kullanılan parçaların geri dönüşümü sağlanılmalı. Sürdürülebilirlik, karbon ayak izi ve enerji verimliliğine şirketler önem veriyor.

 

4. Yapay Zekanın gelişmesiyle birlikte farklı alanlarda gerçekleştirilmesi mümkün olan ve hali hazırda gerçekleştirilmiş olan sistemlerin etik olup olmadığı konusunda farklı yaş gruplarının dahil olduğu bir münazara düzenlenebilir.

 

5. Verilebilecek eğitimler tamamlandıktan sonra Dijital Devrim, Yapay Zekâ ve Dezenformasyon Atölyelerindeki üyelerle birlikte proje yazma kampı yapılması planlanabilir.

 

6. Dr. Öğr. Üyesi Nihal Fırat Özdemir Seyahatnamelerde (Örneğin Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabında olduğu gibi.) yer alan tariflerin “Yitik Miras Mutfağı” adı verilen bir projeyle birlikte kullanıcıya sunulabilmesi için Muharrem Bilal Sungur ve İhsan Kürt tarafından uygulamaya dökülebileceği fikrini verdi.

 

7. Kasım Kalaycı Medeniyet Üniversitesi bünyesinde sigorta konusunda inovatif bir fikir bulmak üzerine gerçekleştirilecek olan Ideathon’da görev alıyor. Bu Ideathon’a Dijital Devrim Takımı olmak üzere katılım sağlanıp, destek verilebilir.

 

8. “Wugo, bir etkinlik keşif ve yönetim platformundan çok daha fazlasıdır- deneyimlerin yaşandığı, ilgi alanlarının karşılandığı ve toplulukların inşa edildiği bir alandır. Anlamlı bağlantıların ve unutulmaz anıların çoğunlukla topluluk etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştiğini biliyoruz ve bu deneyimleri sizlere daha yakın hale getirmeye kararlıyız.” Bu amaçlarla Wugo uygulamaya sunulmuş. Mobil uygulama geliştirmeyle ilgilenen Muharrem Bilal Sungur ve İhsan Kürt DOF Robotics ile işbirliği yapabilir. Bunun üzerine bir toplantı gerçekleştirecekler.

 

9. Eğitmenlerin yapay zekanın kullanımı konusunda fikir ayrılığına düştüğünü Dr. Öğr. Üyesi Nihal Fırat Özdemir dile getirmişti. Bu konu hakkında geniş bir kitleye hitap edilecek şekilde anket yapılıp, sonuçlarına bağlı olarak seçilen belirli eğitmenlerin interaktif bir şekilde katılıp fikirlerini belirtebileceği bir ortam oluşturulabilir. Oluşturulacak olan sunumla farkındalık oluşturulması yönünde adımlar atılabilir.

 

10. “Yapay Zekâ Manipülasyonu” konusu baz alınarak farklı çalışmalar gerçekleştirilebilir.

 

11. İçerik Geliştirme, Yapay Zeka Kütüphanesi, Eğitime Yapay Zeka Nasıl Entegre Edilebilir, ChatGPT Nasıl Verimli Kullanılabilir, Robotik konularında MUZEM Müdür Yrd. Serpil Aydın eğitim verebilirmiş.

 

12. Dr. Öğr. Üyesi Nihal Fırat Özdemir ile birlikte “Yapay Zeka Tarihi” alanında bir sempozyum gerçekleştirilecek.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp