45 gelecek bulasmasi

45. Gelecek Buluşmaları

Ankara Gelecek Buluşması

Diyarbakırlı kadınların gül suyu hazırlayıp Selahattin Eyyubiye vermesi gibi ya da yıllarının emeğini, sevgisini kütüklere işleyip hazırladığı minberi Kudüs’e göndermesi gibidir bu coğrafyanın Beytülmakdis’e olan sevgisi. Tüm kadim geleneklerin bağlandığı, uzunca bir süredir de kör düğüm olmuş olan Beytülmakdis ve işgali meselesi değerli hocamız Khalid El-awaisi’in katılımlarıyla Gelecek Buluşmaları Ankara-Şubat 2020/1’ de ele alındı.

 

Sahabenin  Beytülmakdis ile kurmuş oldukları manevi ve dini bağı giderek kaybettiğimizden bahseden Halid hocamız ile boykotun ne anlama gelebileceğinden Mescidi Aksaya hediye gönderme geleneğine kadar bir çok konu hakkında hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Bizleri kırmayarak davetimize icabet eden sayın Khalid Hocamıza bir kez daha teşekkür etmeyi borç biliriz.

 

İstanbul Asya Gelecek Buluşması

Kadim tarihte önemli bir şehir olan Kudüs, asırlardır dini ve siyasi hadiselerin kalbi olarak gündemimizde yer buluyor. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) isra ve miraç hadisesine ev sahipliği yapan Kudüs şehri İslamiyet için kutsiyet taşıyor. Aynı zamanda Kâbe’den evvel Müslümanların yıllarca yöneldikleri ‘ilk kıble’ olarak İslam dini için önem arz ediyor. Bu dinin üç gerekliliği vardır: Dürüstlük, sevmek ve paylaşmak. Bu üç ilke birini peygamber yaptı, bir insanı aziz kıldı. Kudüs darüs-selamdır; barış ve esenlik şehridir. Ancak sadece müslümanların yönetimindeyken Kudüs darüs-selam olmuştur.

 

Müslümanların kalbinde yara olan Filistin’in durumu ve son yaşanan sıcak gelişmeler sebebiyle Kudüs meselesini Gelecek Buluşmalarında gündemimize aldık. Süleyman Gündüz ile “Dünya Barışının Zembereği Kudüs’te Kuruludur” başlıklı sohbeti gerçekleştirdik. “Dünya barışının zembereği Kudüs’te kuruludur. Bundandır ki Kudüs’te ne hakimse Dünya’da da o hakim olacaktır.” sözleriyle konuşmasını noktalayan ve muhabbetiyle bizleri zenginleştiren Süleyman Gündüz’e teşekkür ederiz.

 

Konya Gelecek Buluşması

Evrene dair bildiğimiz her şeyin, uzayın, maddenin ve her şeyin oluşumu bir noktadan çıkan büyük bir patlamadan ortaya çıkmıştır. Daha öncesinde ne olduğunu bilemediğimiz evren, çok çok yoğun ve kuantum mekaniğiyle bile anlamlandıramadığımız bu patlama ile oluşmuştur. Yani gördüğümüz madde, görmediğimiz kara madde ve tüm evrene etki eden kara enerji bu şekilde meydana gelmiştir.

 

Evrenin genişlemesi, soğuması ve uzun zamanalar geçmesi ile şuan gördüğümüz uzay oluşmuştur. 100 Milyar galaksi, her galaksinin içinde bulunan 200 milyar güneş ve trilyonlarca irili ufaklı gezegen bulunuyor. Tüm unlara rağmen biz en yakınımızdaki Mars veya Venüs’ün tam yapasını bile net olarak bilemiyoruz.

 

Ancak insan oğlu merakı ve öğrenme azmi ile astronomi alanında ciddi ilerlemeler sağlayarak son yüzyıllarda gün sistemimizdeki gezegenleri tamamen keşfedebildik. Özellikle yaptığı çalışmalar neticesinde William Herschel Uranüs’ü, yaptığım matematiksel hesaplamalarla Urban Le Verrier, Neptün’ü bulmuştur. Hesaplama ile gezegen bulma yolunu açan Urban Le Verrier, günümüzde yapay zeka ile öte gezegenler keşfine kadar ilerlemiştir.

 

Tüm bunları ve daha fazlasını konuştuğumuz Konya 45. Gelecek Buluşmalarında, Konya Bilim Merkezi Eğitmeni, Sinan KOÇAK ile “Uzay ve Türkiye’de Astronominin Geleceği” üzerine konuştuk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.