Sinirbilim, sinir sistemi ve beyin işleyişini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda yapılan araştırmalar sinir ağlarının oluşumunu, beyindeki işlevleri anlamlandırmaya, sinir hücreleri veya nöronlar arasındaki iletişimi incelemeye çalışır. Gelecek Buluşmalarının bu ayki konusu sinirbilim.
99.Gelecek Buluşması’na katılan konuklarımıza SABİTA’yı gezdirerek başladık. Tematik ortak laboratuvarlar ve özel makineler buluşmalara katılan hem öğrencilerin hem de eğitimcilerin ilgisini çekti. Aynı zamanda bu alanların çalışmalarda kullanımı üzerine bilgi aldılar.
Sinirbilim, multidisipliner bir alandır. Biyoloji, psikoloji, fizik, matematik ve bilgisayar bilimleri gibi farklı disiplinlerden bilgilerle beraber ilgili yöntemleri birleştirir. Bu sayede sinirbilim, bize beyin ve zihin arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamız konusunda yardımcı olur. Buluşma esnasında farklı disiplinler ile ilgili istişare etme imkânı bulduk.
Duyuların sinir sistemi ve beyin üzerindeki etkileri, eğitimde kokunun kullanımı, fitoterapi, tetikleyici ve frekans yükseltici kokular ele alındı. Beslenme uygulamalarının ve aralıklı açlığın etkileri hakkında görüşler öne sürüldü. Bunların yanı sıra obezitenin beyni yaşlandırması, rehabilitasyon tedavilerinde aromaterapi etkisi, kurumsal koku çalışmaları, medya görsellerinde duygusal alt yapıya hitap edilmesi gibi konularda tartışıldı. Ayrıca toplumsal dünya kuramı ve sınıfsal ayrışma, bağırsak ve beyin ilişkisi, hafıza bellek dizilimi, uzaysal ve zamansal öğrenme üzerine görüşüldü. Bir sonraki çalışmalar için hedef konular tarandı, ‘’Eğitim çalışmaları ve yönetimi ile sinirbilime katkı sağlanabilir mi?’’ konusu üzerinde duruldu.